Cooper

Elevens egen mobila skolcoach.

Typ av projekt:
Eget konceptuellt projekt

Område
UI/UX

Problemet

Skolan är ett av de områden i samhället som jag ser mest digitaliseringsmöjligheter idag. Det är även ett område där jag tror digitalisering kan hjälpa till mycket när det kommer till saker som nya interaktiva läromedel, resursplanering, samarbetsverktyg och mycket mer.

Därför valde jag att som gymnasiearbete på det estetiska programmet med inriktning media skapa ett koncept av en app som är elevfokuserad och som var utvecklad ur perspektivet av en dåvarande elev och eleverna i min närvaro. En app som skulle kunna vara till hjälp för att effektivisera skoldagen för eleven.

Konceptet

Cooper är som nämnt ovan ett elevfokuserat koncept ämnat att försöka effektivisera skoldagen för respektive användare (elev).

Cooper har flera funktioner som gör det till en coach för eleven. Dessa är bland annat schema över skoldag och uppgifter samt inlämningsdatum, matsedel och kursmeddelanden från lärare. Men de funktioner som främst utmärker Cooper är studieläget, den personliga statistiken och framstegsloggen. 

Det förstnämnda – studieläget – är ett läge som stänger av mobilens notiser och ger eleven enkla men nödvändiga funktioner såsom korta snabbanteckningar, pomodorotimer för ökad produktivitet, miniräknare och snabb tillgång till kameran för dokumentation.

Det andra – personlig statistik – är en funktion med ambitionen att engagera och motivera eleven genom att enkelt visa statistik på elevens profilsida. Såsom antal inlämnade uppgifter, antal avklarade prov och hur mycket tid eleven spenderat i studieläget.

Till sist finns framstegsloggen. Detta är en funktion som ska underlätta för eleven att hålla koll hur de ligger till framstegsmässigt med olika uppgifter. Med hjälp av denna funktion kan eleven själv estimera i procent hur långt de kommit med uppgiften, detta syns sedan tydligt på profilsidan och integrerar med inlämningsdatumen för att bland annat ge anpassade push-notiser.

Projektet

Projektet innehåller ungefär 24 olika skärmar/delar av appen. Som nämnt ovan var det en del av gymnasiearbete och innebar därmed även skisser, dokumentation och en slutlig presentation av hela projektet. Tillsammans med projektet skapade jag även ett tillhörande varumärke med färger, logotyp, typsnitt, värdeord, vision, mission och mycket mer för att få varumärket att kännas så verkligt som möjligt.

Mer material finns såsom ett sammanfattande koncept-dokument med alla appens delar. Varumärke, logotyper, en enkel animerad visualisering av användningen med mera.